CIKK_BEVEZETO...

A helyi önkormányzati választásokon szavazatainkkal – utolsó békés felszólításként – nyomást gyakorolhatunk a hazugsággal hatalomra került...

Nincs mentség az erőszakra, de a hazugságra sem. Mindkettő elítélendő.

A vandalizmust, az értelmetlen pusztítást, az MSZP-SZDSZ kormány...

„Aki hazudik, az lop is” (ősi magyar közmondás)

Ritkán adódik olyan történelmi pillanat, amikor egy egyszerű állampolgár akár a mag...

....


Ki nyeri meg a 2006-os választásokat?
FIDESZ - 6970
MSZP - 24
JOBBIK - 32
SZDSZ - 12
MDF - 74


Dunavarsány

Edzésben a kajak négyes
A település autóval az 51-es útról érhető el, de érintik a Budapest - Kunszentmiklós - Tass (- Kelebia) vonal vonatai is.

A Soroksári-Duna mentén fekvő, tipikus Pest-környéki alvóváros két, földrajzilag elkülönülő részből áll. Egymástól mintegy két kilométerre fekszik a közel ezeréves, történelmi Dunavarsány (mai neve Nagyvarsány), és a mindössze 110-120 éves Dunakisvarsány (Kisvarsány). Bár a város címerében a varsa mint halászeszköz szerepel, a település nevét - a kutatások szerint - a hasonló nevű alán eredetű néptörzstöredéktől kapta, akik a magyar honfoglalókkal együtt érkeztek e tájra. Első írásos említése 1269-ből való. A korábbi Árpád-kori falu a tatárjárás idején elnéptelenedett. A falut és környékét V. István 1270-ben a Nyulak-szigeti apácáknak adományozta. A középkorban gyéren lakott terület Hunyadi János kormányzósága idején Fejér megyéből átkerült Pest-Pilis-Solt vármegyéhez. A török hódoltság után I. Lipót császár thüringiai svábokat telepített a környékre. Varsány falu a XIX. század közepétől lett a taksonyiak birtoka. Önállóságát 1946-ban nyerte vissza. A háború után elpusztult egykori Vészi-kastély valaha arról volt híres, hogy a magyar szellemi élet kiválóságait látta vendégül. Ady Endre emlékét idézi az egykori kastélyparkban álló négy feketefenyő, a költő ugyanis itt írta több versét, például a Fekete Zongora címűt 1907 júniusában, vagy a Margita élni akar című ciklus költeményeit. A kulturális hagyomány ma is tovább él: híres a Pro Musica kamarazenekara és az évtizedekkel ezelőtt alakult Dunavarsányi Népdalkör is. A Dunától keletre eső, s a települést övező kavicsbánya-tavak - a délegyházi-tavakkal - egész tórendszert alkotnak. A tavanként változó minőségű vizek egyaránt vonzzák a fürdőzőket és a vízi sportok kedvelőit. A Duna-ágra épült a Dunavarsányi Edzőtábor és Szálloda. Számos olimpiai bajnok készült itt kemény edzéssel élete legnagyobb evezős versenyére.

Névjegy
Település: Dunavarsány
Település rangja: város
Lakosok száma : 5 000
Telefon körzetszám: 24
Irányítószám: 2336
Weboladal: Dunavarsany.hu


 
Felíratkozás a hírlevélre

Kérem adja meg e-mail címét!
SzigetszentmiklósTaksonyTökölHalásztelekDunaharasztiRáckeveKiskunlacházaSzigetszent-
márton
DunavarsánySzigethalomDömsödImpresszum - Jogi információk