CIKK_BEVEZETO...

A helyi önkormányzati választásokon szavazatainkkal – utolsó békés felszólításként – nyomást gyakorolhatunk a hazugsággal hatalomra került...

Nincs mentség az erőszakra, de a hazugságra sem. Mindkettő elítélendő.

A vandalizmust, az értelmetlen pusztítást, az MSZP-SZDSZ kormány...

„Aki hazudik, az lop is” (ősi magyar közmondás)

Ritkán adódik olyan történelmi pillanat, amikor egy egyszerű állampolgár akár a mag...

....


Ki nyeri meg a 2006-os választásokat?
FIDESZ - 6970
MSZP - 24
JOBBIK - 32
SZDSZ - 12
MDF - 78


Kiskunlacháza

Egy érdekes épület, az úgynevezett
Angyalos ház
A településen áthalad az 51-es út, és ide fut be az M0-ás körgyűrűvel szinte párhuzamosan haladó, a 31-es, 4-es, M5-ös és 50-es számúakat összekö út is. Vonattal a Budapest - Kiskunlacháza - Tass vonalon érhető el.

A valamikori két neves falu, Laczháza és Pereg összeépüléséből alakult ki, és ma már a környék legnagyobb településének számít.
A kiskun lakosairól és a birtokos Lack családról elnevezett falu középkori neve Szántó, amelyet 1285-ben említ először oklevél. Peregről 1347-ben keletkezett először írott anyag.
A nagyközség története szorosan összekapcsolódott a folyóval annak ellenére, hogy a Dunától mintegy 5 km-re helyezkedik el. Eredetileg mindkét falu jóval közelebb települt a Dunához, de a folyamatos áradások miatt a lakosságnak egyre hátrébb, biztonságos helyre kellett húzódnia. Lacháza természetes tájegységéhez, a Kiskunsághoz tartozik, és mint ilyen, közös feljődési irányt mutat a Kunsággal.
Református magyar lakói a Német Lovagrend fennhatósága alá kerültek, majd a megváltás után szabadabb, feudális kötöttségektől mentesebb sorsot alakíthattak ki maguknak. A mezővárosi rangot 1839-ben érdemelték ki. Pereg hódoltság alatt elnéptelenedett területére katolikus szlovák telepesek érkeztek.
A településen töltötte gyermekkorát Kiskun Farkas László (1934-1995) költő, Gaál Imre (1922-1964) festőművész, akinek Gályarabok című freskója díszíti az önkormányzati tanácstermet.
A település ma ismert az itt rendezett motocross versenyekről, a hagyományos Peregi Búcsúról és az augusztusban rendezett Kiskun Kulturális Napok rendezvény-sorozatáról is. A helységben a hangulatos vendégházak, s kézművesműhelyek kínálata várja a látogatókat.
A mai Kiskunlacháza turisztikai értékeiről is ismert. A Duna-ág mellett nagy kiterjedésű, kulturált üdülőterület alakult ki. Az Angyali-szigettel szemben épült parti sétányról a romantikus vízivilág jól megfigyelhető. A Duna-ágon kívül a Bugyi felé vezető út mellett horgásztava is van.
Kiskunlacháza a kiskunsági autós és kerékpáros túrák kiindulópontja lehet. Az innen induló apaj-kunszentmiklósi út a Kiskunsági Nemzeti Parkon vezet keresztül.

Névjegy
Település: Kiskunlacháza
Település rangja: nagyközség
Lakosok száma : 8 500
Telefon körzetszám: 24
Irányítószám: 2340
Weboladal: Kiskunlachaza.hu


 
Felíratkozás a hírlevélre

Kérem adja meg e-mail címét!
SzigetszentmiklósTaksonyTökölHalásztelekDunaharasztiRáckeveKiskunlacházaSzigetszent-
márton
DunavarsánySzigethalomDömsödImpresszum - Jogi információk